O pracy w winnicy

Winnica jest podstawą jakości wina. Po tym, jak w latach 70-tych i 80-tych XX wieku wielu właścicieli winnic zainwestowało w wymyślne piwnice i nowoczesne technologie przechowywania wina, mogli oni ponownie skupić się na głównym czynniku wpływającym na jakość - uprawie winorośli. To właśnie w tym okresie, a nie w fazie przechowywania, decyduje się, czy potencjał jakości tkwiący w glebie zostanie w pełni wykorzystany. Dbałość o glebę i uprawę winorośli, przycinanie i zwalczanie szkodników dają możliwość zrobienia z przeciętnego wina dobrego wina, z dobrego wina bardzo dobrego wina, a z bardzo dobrego wina wspaniałego (wielkiego) wina. Zbiór winogron jest apogeum roku winiarza. W tym czasie zapada decyzja, czy owoce "wyrwane" z natury z wielkim trudem mogą trafić do piwnicy winiarza w nienaruszonym stanie. Im lepsze wino, tym mniej mechaniczne środki są zatrudnione w winnicy. Pot na czole winiarza, ciągnącego kosze z usuniętymi winogronami, i para z boków konia ciągnącego pług.

(Na zdjęciu: Château Madeleine, Saint-Emilion), to jest prawdziwa cena wina.