Wielkie wina z Bordeaux

Francja zawdzięcza swoją sławę jako kraj najlepszych win na świecie do Bordeaux w pierwszej kolejności. Trzy filary, na których opiera się sukces czerwonego Bordeaux to gleba, wysokiej jakości winogrona i wielowiekowa tradycja.

Pod względem wielkości, region winiarski Bordeaux zajmuje pierwsze miejsce wśród francuskich wierzchołków z dużą przewagą. Jego 117.000 hektarów winnic obejmuje obszar ponad 117.000 hektarów. Podzielona jest na okręgi w zależności od obszaru i jakości gleby. Najsłynniejsze z nich znajdują się zarówno na prawym brzegu (Saint-Emilion, Pomerol), jak i na lewym brzegu Gironde (Médoc i Haut-Médoc). Najważniejsze wina z Bordeaux (jeśli nie z całego świata) są tam uprawiane.

Haut-Médoc

Wina, które powstają z lekko wyżynnych, kamienistych brzegów Gironde są głównym źródłem sławy Bordeaux. Dominują tu Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc. Te trzy odmiany tworzą prawie wszystkie wina z tego obszaru.

Saint-Esteuf

Nazwa wina pochodzi od dawnej wioski rybackiej nad rzeką Gironde. Znajduje się na północnym szczycie Haut-Médoc, gdzie podłoże składa się z ciężkiej gliny. Saint-Esteph wina są uważane za najbardziej kruche z win Bordeaux. Ciemny kolor, wyraźne taniny, wolno się otwierają, ale później "eksplodują" pełnią smaku.

Pauillac

Poillac to małe portowe miasteczko handlowe w sercu Haut-Medoc. Ma najgłębsze żwirowe gleby i jest domem dla trzech pierwszorzędnych châteaux, więcej niż jakakolwiek inna gmina Bordeaux: Lafite-Rothschild, Mouton-Rothschild i Latour. Ich winnice położone są w bliskim sąsiedztwie wody, co potwierdza powiedzenie: "Wielkie wina muszą widzieć wodę". Wina Poyac są najbardziej luksusowe i wyrafinowane w Eaux-Medoc. Mają najgęstszą strukturę taninową, która nie przytłacza wina. Same taniny są niezwykle miękkie i delikatne, przynajmniej w dobrych rocznikach. Ponadto, wina te są największe długowieczności wśród win Bordeaux.

Nawet w niższych rzędach szerokiego (6,5 km) pasa winnic, gdzie piasek i glina są bardziej obecne w glebie, wina są pełne, muskularne, a jednocześnie delikatne. Obecność Cabernet Sauvignon w tych winach wynosi zwykle 65-75%. Specjaliści twierdzą, że w Poillac, Cabernet Sauvignon jest najbardziej wyrazisty. Z kolei w Merlocie udział Cabernet Sauvignon w ostatnich latach znacznie się zmniejszył, co wpłynęło korzystnie na wino, czyniąc je bardziej miękkim.