Langwedocja-Roussillon

Ten region uprawy winorośli, składający się z dwóch sąsiadujących ze sobą regionów, rozciąga się jako ciągłe pasmo wzdłuż Zatoki Lyońskiej, ciągnące się od Avignon na wschodzie do Limoux na zachodzie i od Carcassonne na północy do granicy hiszpańskiej. Jest to najdłuższy z wszystkich francuskich regionów uprawy winorośli, z 3.800.000 hektarów, lub 38% całkowitej powierzchni francuskich winnic. Langwedocja i Roussillon winiarstwo ma swoje korzenie w greckiej kolonizacji. W czasach rzymskich został on przebudowany. W średniowieczu dużą rolę odgrywali mnisi. Nowym impulsem dla rozwoju lokalnego przemysłu winiarskiego było odkrycie w XVII wieku Kanału Południowego łączącego Atlantyk z Morzem Śródziemnym. W XIX wieku spustoszenia spowodowane plagą filoksery doprowadziły do przedłużającego się kryzysu i dominacji win stołowych. Obecnie Langwedocja-Roussillon, jako jeden z najbardziej produktywnych regionów winiarskich, produkuje znaczne ilości win stołowych i lokalnych oraz jest drugim co do wielkości producentem win rocznikowych we Francji. Reprezentowane są wszystkie rodzaje napojów. Przez długi czas region ten zajmował się głównie winami przeznaczonymi do masowej konsumpcji. Obecnie jednak z powodzeniem prowadzi konsekwentną politykę produkcji win wysokiej jakości. Kraje śródziemnomorskie są godne uwagi ze względu na powszechne stosowanie technologii produkcji win słodkich poprzez dodawanie alkoholu, jak również słodkich win naturalnych. Ponad trzydzieści marek z regionu są klasyfikowane jako kontrolowane wina apelacji. Najbardziej wysunięta na południe prowincja Francji kontynentalnej produkuje czerwone, różowe i białe wina o przyjemnym bukiecie i smaku znane jako Cotes du Roussillon z winogron pochodzących głównie z odmian Carignan, Syrah i Grenat. Jakość Cotes du Roussillon wynika z maceracji dwutlenkiem węgla, specjalnej techniki, w której nieobrane winogrona umieszcza się w szczelnej kadzi wypełnionej dwutlenkiem węgla, co pozwala na rozwinięcie koloru, smaku i owocowych aromatów wina. Najlepsza wersja tego wina, Cdtes du Roussillon-Villages, jest produkowany wyłącznie jako czerwone wino, bogate i solidne, z czystym owocem. Może być starzone do trzech lat w butelce.

Cztery winnice Roussillon (Rivesaltes, Banyuls, Collioure i Maury) produkują niezwykłe naturalne wina słodkie, które należą do apelacji kontrolowanego pochodzenia. Do produkcji słodkich win naturalnych dopuszcza się jedynie następujące odmiany winorośli: Grenat, odmiana pochodząca z Hiszpanii, której soczyste czarne jagody dają mocne, kolorowe wino o przyjemnym, owocowym smaku; Maccabé, również dobrze zabarwione wino, ale o delikatniejszym smaku; Malvoisy, bardzo delikatne wino; Muscat, główna odmiana winorośli do produkcji takich win, od której nazwy wina nazywane są również Muscat lub Muscats. Wina te są uzyskiwane za pomocą specjalnych metod o starożytnej tradycji. Są one bogate w cukier i alkohol. Są to głównie wina białe, ale czasami mogą być również czerwone. Są one spożywane w młodym wieku. Najbardziej popularną marką słodkiego wina naturalnego jest Rivesaltes. Istnieją trzy wersje tego wina: biała, czerwona i Muscat de Rivesaltes. Wina Banyuls produkowane są z różowych winogron Grenat i czerwonych. Winnice położone są na tarasach z widokiem na morze. Czerwone wino Banyuls ma wyjątkowo silny aromat i smak, przypominający madera i porto. Słynie również z tego, że jest to jedyne wino, które można łączyć z czekoladą! Wino dojrzewa od 10 do 15 lat, jest czerwone, wytrawne i dojrzewało w beczkach przez 9 miesięcy. Mała winnica Mori wykorzystuje winogrona Grenat, uprawiane na kamienistych glebach, do produkcji dobrze zbalansowanego czerwonego wina o zaskakującej trwałości: może być przechowywane nawet przez dwadzieścia lat. Inne wina Muscat są produkowane w regionie Langwedocja-Roussillon, ale w nieporównywalnie mniejszych ilościach. W Langwedocji, w departamencie Hérault, produkowane są cztery odmiany. Każdy z nich ma swoją nazwę, która jest ściśle kontrolowana. Najsłynniejszy jest Muscat cle Frontignan, o którym wspomina François Rabelais w Gargantua et Pantagruel w oryginalnej, zakręconej butelce. Starożytna hiszpańska metoda jest stosowana do części zbiorów winogron, która polega na odwróceniu pąka kwiatowego wschodzącego kwiatostanu w określony sposób, dzięki czemu sok nie krąży tak intensywnie między jagodami a winoroślą, zwiększając zawartość cukru w winogronach, a jagody tracą znaczną ilość wilgoci.

Inne langwedockie wina Muscat to Muscat de Mireval, bogaty w alkohol i cukier; Muscat de Saint-Jean-de-Minervois, pełen subtelnych niuansów; Muscat de Lunei, doskonały i wyrafinowany. Na najbardziej wysuniętej na wschód granicy Langwedocji, wokół miasta Nîmes, znajduje się 2600-hektarowa winnica Costieres du Gard. Często nazywana jest również Costieres du Nimes. Produkuje wina białe, różowe i głównie czerwone, jedne z najlepszych w regionie. Region winiarski Coteauxdu Langwedocja obejmuje duży obszar 15.000 hektarów, rozłożone na sto dwadzieścia gmin w departamentach Herault, Oda i Gara. Produkowane są tu dwie marki wina o starożytnym rodowodzie: Saint-Chinion i Faugeres. Saint-Chignon to czerwone lub różowe wino aromatyczne z kontrolowanej apelacji. Faugeres to czerwone, miękkie wino o świeżym, owocowym aromacie. Ponadto, dwanaście najlepszych winnic kwalifikuje się do uzupełnienia kontrolowanej apelacji Côteau du Languedoc o własną apelację. Należą do nich słynne winnice Saint-Drezery, Picpoul de Pinet, Montpeuroux, Saint-Saturnin i inne. Na północ od Carcassonne znajduje się Minervois, najstarsza winnica w Langwedocji, której początki sięgają czasów rzymskich. 18 tys. hektarów skalistej gleby daje doskonałe wina czerwone i różowe z nutami fiołków i dzikich owoców, a także wina białe o zapachach miodu, limonki i wrzosu. Inny równie starożytny i prawie tak samo rozległe (13.000 hektarów) winnica rozciąga się na południowy wschód od Carcassonne, na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Jest tak samo znany jak Corbieres, założony przez Rzymian, rozwinięty pod Karolem Wielkim, zniszczony podczas wojen Albigoy i ostatecznie sklasyfikowany w 1986 roku. Produkuje głównie wina czerwone, które rozwijają swój bukiet po sześciu latach leżakowania. Winnica jest umownie podzielona na cztery strefy, różniące się znacznie pod względem składu gleby i warunków klimatycznych. Stosunkowo niewielka winnica Fitou produkuje jedno z najlepszych win południa. Produkowane z winogron Grenat i Carignana, to czerwone wino ma doskonały rubinowy kolor i gęstość. W regionie Limoux produkuje się jedne z najstarszych francuskich win musujących.