Lalvari

Lalvari jest armeńską odmianą winogron. Należy do ekologicznej i geograficznej grupy orientalnych odmian winorośli. Synonimy: Dana Burun, Glglan, Ganciandan.

Dojrzewa od końca września do pierwszej dekady października. Liść duży, zaokrąglony, słabo podzielony, pięciodzielny, czasem prawie cały, na spodniej stronie brak łuski. Odcinek liściowy otwarty, głęboki, w kształcie liry. Kwiat jest jajowaty. Pęczek jest średniej wielkości do dużej, stożkowaty, czasami oskrzydlony, gęsty, rzadziej kruchy. Jagoda jest duża, jajowata, zielonkawa, od strony nasłonecznionej jasnobursztynowa, z obfitym nalotem woskowym, pokryta brązowymi plamkami. Miąższ jest soczysty, rozpływający się i lekko śluzowaty. Sok jest bezbarwny, umiarkowanie słodki i ma charakterystyczny smak. Strąki mają szorstką skórkę, którą stosunkowo trudno oddzielić od miąższu. Pokrój rośliny jest bardzo duży. Plony są bardzo wysokie. Nieodporna na choroby grzybowe. Dojrzałość pędów jest zadowalająca. Kwasowość soku jagodowego wynosi 16-20 g/100 cm3, kwasowość 6-10 g/dm3. Używany do przygotowania lekkich win stołowych i win musujących, jak również do świeżego spożycia na miejscu.