Bułgaria Wschodnia

Bułgaria Wschodnia, Czernomorec, region uprawy winorośli i hodowli winorośli w Republice Bułgarii, obejmujący wschodnie okręgi nadmorskie. Rzeźba terenu to pagórkowata nizina wybrzeża Morza Czarnego, o szerokości około 30 km. Gleby są zróżnicowane, przeważnie piaszczysto-gliniaste, żyzne czarnoziemy. Grecka kolonia Odessos (współczesna Warna) powstała we wschodniej Bułgarii w VII w. p.n.e., gdzie wino było już znane. W okresie panowania tureckiego (XIV-XIX w.) uprawa winorośli i winiarstwo podupadły. Przemysł winogronowy i winiarski zaczął się rozwijać po wojnie rosyjsko-tureckiej (1877-78), kiedy to Bułgaria odzyskała niepodległość. Pod koniec 19 wieku, winnice zostały posadzone na dużych obszarach. Pod koniec 19 wieku, duże obszary winnic zostały zniszczone przez filokserę i plantatorzy winogron byli zmuszeni do przejścia na szczepienie. Główne odmiany winorośli to Dimyat, Pamid, Shevka, Alikant Boucher i Cherven Marash. Winogrona Dimyat, uprawiane w okolicach Warny, są eksportowane za granicę jako winogrona stołowe, a także używane do produkcji słynnych win z Warny i Burgas.